Kwijtscheldingsbeleid
De belastingplichtige die denkt een aanslag niet te kunnen betalen, kan kwijtschelding aanvragen. De gemeente Nissewaard verleent alleen kwijtschelding voor de afvalstoffenheffing en de hondenbelasting (eerste hond).
De gemeente controleert op grond van de Invorderingswet 1990 en Uitvoeringsregeling Invorderingswet 1990 bij de beoordeling van de aanvraag eerst of er vermogen aanwezig is. Zo ja, dan wordt er geen kwijtschelding verleend.
Met de Regeling kwijtschelding belastingen medeoverheden hebben gemeenten in Nederland de mogelijkheid gekregen om de vermogensnorm voor de kwijtschelding van gemeentelijke belastingen te verhogen, waardoor een groter aantal belastingschuldigen in aanmerking zou komen voor kwijtschelding. De raad kan bepalen dat het bedrag aan financiële middelen dat niet meetelt bij de berekening van het vermogen wordt verhoogd met:
- maximaal € 2.000,00 voor de belastingschuldige en zijn echtgenoot,
- 75% van het bedrag genoemd onder a voor een alleenstaande, en
- 90% van het bedrag genoemd onder a voor een alleenstaande ouder.
De raad heeft in mei 2023 besloten de vermogensnorm te verhogen zoals hierboven omschreven. Dit is verwerkt in de verordening afvalstoffenheffing voor de jaren vanaf 2024 en in de verordening hondenbelasting 2024 (eerste hond).
Als er geen vermogen aanwezig is, wordt de betalingscapaciteit vastgesteld. Daartoe wordt het netto besteedbare inkomen (het inkomen na aftrek van een aantal vaste lasten) berekend. Als er voldoende betalingscapaciteit aanwezig is, dan wordt er geen kwijtschelding verleend. Net als bijna alle gemeenten in Nederland hanteert de gemeente Nissewaard 100% van de bijstandsnorm als kwijtscheldingsnorm.
Uit overwegingen van doelmatigheid, kostenbesparing en klantvriendelijkheid ontvangen belastingplichtigen die bij vooronderzoek (Inlichtingenbureau) in aanmerking komen voor kwijtschelding geen aanslag (automatische kwijtschelding). Het gezamenlijke bedrag van de kwijtschelding 2025 is begroot op € 835.000.