Wat gaan we daarvoor doen?
- Nadat we in 2023 het beleidskader sociaal domein en bijbehorende regelgeving hebben vastgesteld, blijven we ons in 2025 inzetten op de uitvoering daarvan in de praktijk, onder andere door het doorleven van het handelingskader door uitvoerende medewerkers van gemeente en de samenwerkingspartners die actief zijn in het sociaal domein.
- In 2024 is de subsidieregeling ondersteuning en participatie Nissewaard 2024 aan het nieuwe beleid aangepast. In 2025 zetten we ons in op de toepassing en monitoring van de nieuwe subsidieregeling. Het verbeteren van de (resultaat)afspraken met partijen die veel subsidie ontvangen, hangt nu samen met het doorvoeren van veranderingen en bezuinigingen in het voorzieningenniveau 2026.
- Gezien de strakke financiële beperkingen werken we actief aan snelle wijzigingen in de algemene voorzieningen vanaf 2026. Bij het herzien of reduceren van het voorzieningenniveau streven we ernaar de negatieve impact op burgers zoveel mogelijk te beperken, zowel nu als in de toekomst, en tegelijkertijd onze zorgplicht zo goed mogelijk te vervullen. Gelet op de omvang van de subsidies, concentreren we ons voornamelijk op professionele ondersteunende diensten zoals algemeen maatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk, cliëntondersteuning, opvoedondersteuning, en ouderenadvies. Om de nadelige effecten voor kwetsbare burgers te minimaliseren en de impact van professionele hulp te vergroten, is het cruciaal om de banden met preventie- en welzijnsgerichte vrijwilligersorganisaties te versterken en veranderingen in de gemeenschap rondom de kwetsbare burger te bevorderen.
- Dagbesteding als algemene voorziening wordt tot uitvoering gebracht. Deze nieuwe vorm vraagt om extra monitoring op gewenste effecten en zo nodig aanpassingen in het startjaar.
- In 2024 is het plan ontmoeten opgesteld. De ambities/wensen uit dit plan worden in 2025 verwerkt in een uitvoeringsplan.
- We verbeteren in de praktijk de werking van de integrale ingang sociaal domein en de gemeentelijke toegang zodat deze (in samenhang) optimaal gaan functioneren.
- De integrale visie op sociale inclusie inclusief de inclusie-agenda die in 2024 is vastgesteld, geven we in de praktijk vorm.
- We voeren communicatiecampagnes uit voor diverse doelgroepen, met als doel de samenleving sterker te maken. Hierbij gebruiken we begrijpelijke taal.
- We geven vorm en inhoud aan een verbeterde sociale kaart en voorzien in het actueel houden van de informatie; we onderzoeken daarbij ook mogelijkheden om het gebruik ervan door inwoners, vrijwilligers en professionals te vergroten.
- We realiseren een digitaal 'extranet' waar (vrijwilligers)organisaties digitaal kunnen samenwerken en informatie kunnen uitwisselen.
- We blijven onze zichtbaarheid in buurten, wijken en kernen vergroten, onder andere door er activiteiten uit te voeren.
- We herijken het vrijwilligersbeleid en maken afspraken met verenigingen op welke wijze ze hun toekomstbestendigheid kunnen vergroten. We versterken de vrijwilligersondersteuning.
- In 2024 is het uitvoeringsplan mantelzorg opgesteld. In 2025 wordt doorgegaan met de uitvoering van dit plan.
- We blijven ons in 2025 inzetten om het uitvoeringsplan eenzaamheid (Elkaar Waard), opgesteld in 2024, uit te voeren.
- We blijven Welzijn op recept via de partners van Thuis in Nissewaard doorontwikkelen. Het aantal deelnemende huisartsen dat werkt volgens deze werkwijze wordt vergroot en de doelgroep wordt verbreed naar 0-100 jaar.