Wat gaan we daarvoor doen?
- We zetten in op alternatieven voor de ondersteuning in het huishouden en we verscherpen de toekenningscriteria gebaseerd op de zelfredzaamheid van de inwoner. We zetten daarbij in op het behouden van het vergroten van de zelfredzaamheid.
- We zetten geïndiceerde begeleiding in daar waar noodzakelijk en maken hierbij nadrukkelijk gebruik van de mogelijkheden binnen het basisaanbod.
- Voor collectief vervoer onderzoeken we in 2025 maatregelen om efficiënter en effectiever het vervoer aan te bieden aan de doelgroep. Ook hierbij worden net als bij huishoudelijke hulp de toekenningscriteria verscherpt. We richten ons op het versterken en behouden van de zelfredzaamheid en zetten in op het benutten van het eigen netwerk.
- We gaan aan de slag met het uitvoeren van de uitvoeringsagenda in opvolging van de Woonzorgvisie 2023 - 2040, waarmee we concrete stappen zetten om beter aan te sluiten bij de woon- ondersteuningsvragen van ouderen en kwetsbare doelgroepen. We werken daarbij nauw samen met onze partners zoals woningcorporaties en zorgaanbieders.
- Als centrumgemeente voor de Zuid-Hollandse Eilanden hebben we als wettelijke taak een regierol voor de aanpak van huiselijk geweld en zijn we verantwoordelijk voor het organiseren van de opvang en hulpverlening aan slachtoffers van huiselijk geweld. Ook organiseren we Beschermd wonen en maatschappelijke opvang voor inwoners in de regio die dit nodig hebben.
- Begin 2024 is de nieuwe regiovisie huiselijk geweld en kindermishandeling vastgesteld door de verschillende gemeenten in de regio, deze nieuwe regiovisie heeft een looptijd tot en met 2027. Net als bij de vorige regiovisie werken we samen met de twee andere centrumgemeenten in de regio Rotterdam Rijnmond (Rotterdam en Vlaardingen). In deze regiovisie spreken we op hoofdlijnen af wat we gezamenlijk doen in de aanpak van huiselijk geweld, kindermishandeling en seksueel geweld. We bewaken de samenhang met de ontwikkeling van het Toekomstscenario Jeugd- en gezinsbescherming.
- Met de regiogemeenten werken we samen aan het versterken van de lokale teams, het werken met ervaringsdeskundigen, de opvang van en hulpverlening aan plegers van huiselijk geweld en de samenwerking met ketenpartners. En we bestendigen wat er al loopt, bijvoorbeeld de aanpak van seksueel geweld en het verbeteren van de doorstroom in de vrouwenopvang en de plegeropvang. Om de lokale teams te versterken gaan we inzetten op deskundigheidsbevordering die aansluit op de ontwikkelopgaven die zijn vastgesteld in de nieuwe regiovisie en willen we structureel gebruik maken van ervaringsdeskundigen. Daarnaast moet de meldcode binnen de gehele gemeentelijke organisatie bekend zijn zodat deze binnen alle teams wordt gevolgd.
- Voor beschermd wonen en maatschappelijke opvang wordt de huidige intergemeentelijke samenwerkingsovereenkomst verlengd met één jaar, tot en met 31 december 2025. Er wordt een inkoopovereenkomst opgesteld gericht op een vernieuwd en dekkend zorglandschap. Kwalitatief en kwantitatief zal er voldoende aanbod gecreëerd worden met een passend zorgaanbod voor kwetsbare inwoners met regieverlies zonder stabiele woonsituatie. Daarnaast gaan we een helder toegangsproces en een effectieve zorgketen maken door cliënt volgend te werken en door de inwoner centraal te stellen. Binnen de regio Zuid Hollandse Eilanden komt er een verregaande langjarige regionale samenwerking van 10 jaar waarin gedeelde beslissingsbevoegdheid, verantwoordelijkheid en regie zijn opgenomen. We worden een toekomstbestendige regionale organisatie door een passende organisatievorm te kiezen en door een dienstverleningsovereenkomst op te stellen met de betrokken regiogemeentes.
- Door uitvoering te geven aan het lokaal plan Beschermd Thuis in Nissewaard werken we aan de preventie van dak- thuisloosheid. We geven invulling aan preventie en voorzorg door een lokaal punt voor informatie, advies en ondersteuning te realiseren, preventieve en outreachende interventies te doen en door deskundigheidsbevordering voor uitvoerende medewerkers aan te bieden. Er vindt een betere regievoering plaats door onder andere regie op huisvestingsproblematiek, het werken met woonzorgcontracten en door cliënt volgend te werken. Tot slot realiseren we nieuwe opvang- en woonvormen door onder andere nachtopvang, crisisopvang, begeleid wonen, kamertraining, housing first en hospitaverhuur te faciliteren en promoten.