Wat gaan we daarvoor doen?
- Om mensen aan de slag te krijgen en houden is een goede match essentieel. We helpen dan ook bij het vinden van werk. Wij trachten steeds meer in te zetten op matching vanuit zogeheten softskills en interesses, in plaats van het traditionele curriculum vitae. Met instrumenten zoals voorwaardelijke opleiding voor plaatsing, jobcarving en functiecreatie of een proefplaatsing willen we een brug naar werk maken. Ook maken wij gebruik van HalloWerk, een online matchingsplatform met persoonlijke dienstverlening.
- Binnen de arbeidsmarktregio stemmen we werkgeversinstrumenten op elkaar af en zorgen ervoor dat dit geborgd blijft bij eventuele (wets)wijzigingen. De ambitie is om in 2025 het werkgeversinstrument jobcoaching te harmoniseren.
- We proberen door inzet van het instrument Social Return On Investment (SROI) waar mogelijk via de eigen inkoopopdrachten werkgevers te stimuleren om bij te dragen aan de arbeidsparticipatie van werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit kan onder andere door het aanbieden van een baan, het uitzetten van een order bij een Sociaal Werk-bedrijf of het uitvoeren van een maatschappelijke activiteit.
- We onderzoeken opties om de mogelijkheden te vergroten tot verrichten van arbeid door bijstandsgerechtigden met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit doen we onder andere door te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om Voorne-Putten Werkt aanvullende opdrachten te verlenen vanuit de gemeente (inbesteden) en door businesscases op te stellen voor kansrijke projecten. Dit mede in het kader van toekomstbestendigheid van Voorne-Putten Werkt.
- We zetten meer instrumenten in voor mensen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt, waaronder Individuele Plaatsing en Steun (IPS) en maken beter gebruik van instrumentarium van samenwerkingspartners. Daarnaast maken we gebruik van het ontwikkelcentrum waarin de bijstandsgerechtigde in staat wordt gesteld te verkennen wat mogelijkheden en behoeften zijn en wat daartoe in de weg staat. Zo kan beter passende ondersteuning worden geboden.
- Voor inwoners die (nog) niet (zelfstandig) kunnen werken streven we naar passende ondersteuning. Dit om structuur te bieden en waar mogelijk de zelfstandigheid te vergroten en/ of de afstand tot de arbeidsmarkt te verkleinen.
- We stimuleren de inzet van het instrument loonkostensubsidie voor de bijbehorende doelgroep en zetten waar nodig jobcoaches in.
- We bieden dienstverlening op maat, waar mogelijk digitaal.
- Professionals hebben de ruimte om maatwerk te leveren en in te gaan op mogelijke andere problemen die de zoektocht naar werk in de weg staan.
- We geven meer persoonlijke aandacht, werken met zo min mogelijk bewijsstukken en willen daarbij voorkomen dat mensen ten onrechte te veel bijstand krijgen en later geconfronteerd worden met een bijstandsschuld.
- We anticiperen op de verwachte (gedeeltelijke) invoering van het wetsvoorstel ‘Participatiewet in Balans’ en andere aanverwante wetsvoorstellen.
- We bereiden ons voor op de verwachte inwerkingtreding van het wetsvoorstel ‘Van school naar duurzaam werk’.
- We bereiden ons voor op de voorgenomen bezuinigingen.
- We stimuleren de inzet van saneringskredieten, ten opzichte van traditionele schuldregelingen.
- We monitoren de werking van ons inburgeringsbeleid en de uitvoering daarvan en stellen dat zo nodig bij.
- We spannen ons in om zo goed mogelijk te voldoen aan de taakstelling tot huisvesting van statushouders en deze statushouders maatschappelijk te begeleiden bij het wegwijs worden in de lokale samenleving.