Wat gaan we daarvoor doen?
- Verdere verduurzaming gemeentelijke accommodaties
Vanuit de gemeentelijke duurzaamheidsdoelstellingen om in 2050 een energie neutrale, CO2-arme, klimaatbestendige en circulaire samenleving gerealiseerd te hebben zijn vanaf 2024 met name de meer ingrijpende verduurzamingsmaatregelen over de gemeentelijke vastgoedportefeuille in beeld gekomen.
Op pand-niveau worden de verplichte en erkende verduurzamingsmaatregelen (conform EML: Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing) verder uitgelijnd met de meerjaren onderhoudsplannen (MJOP's, zodat verduurzaming en planmatig onderhoud zoveel mogelijk integraal worden uitgevoerd. Deze omzetting van de op onderhoud en instandhouding gericht MJOP’s naar DMJOP’s (Duurzame Meerjaren Onderhoud Plannen) wordt ook in 2025 vervolgd. Uitvoering van onderhoud op natuurlijke momenten staat centraal. Daarnaast zullen energielabels van panden vernieuwd worden en zullen mede op basis hiervan ook gefaseerd passende verduurzamingsmaatregelen voor panden worden bepaald.
Ook wordt in 2025 verder invulling gegeven aan het verder optimaliseren van het gemeentelijk vastgoed door de plaatsing van bijvoorbeeld zonnepanelen en andere aanvullende erkende maatregelen. Hiermee wordt verder bijgedragen aan de duurzaamheidsambitie voor 2050 en (op korte termijn) aan het verlagen van de energielasten voor gemeentelijk vastgoed.
- Optimaliseren inzet en gebruik vastgoedportefeuille
Het in bezit hebben van vastgoed is geen gemeentelijk doel op zich. De gemeentelijke vastgoed portefeuille ondersteunt (middels het bieden van huisvesting) andere gemeentelijke beleidsthema's en keuzes. Ook in 2025 zal het zo effectief en efficiënt mogelijk inzetten van het vastgoed een belangrijk aandachtspunt zijn. Continue wordt gestreefd naar een efficiënte inzet van de beschikbare panden en de daarbij noodzakelijke financiële instandhoudingsmiddelen.
Een belangrijk aandachtspunt voor Vastgoed in 2025 blijven de ontwikkelingen in het kader van het Integraal Huisvestingsplan (IHP) (mede gekoppeld aan de ontwikkelingen van Nissewaard 2040). Belangrijk hierbij is het voornemen om multifunctionele gebouwen neer te zetten waar, naast de schoolfunctie, ook andere maatschappelijke functies een plek gaan krijgen. Aandachtspunt hierbij is de problematiek omtrent de net congestie die bepalend kan zijn in omvang en tempo. Anderzijds wordt bij de onderwijs vervangingsopgave continu gekeken naar de meest optimale beheer- en exploitatievariant, waarbij een school mogelijk in juridisch eigendom binnen de vastgoedportefeuille komt. In 2024 is gestart met het in beeld brengen van de vervangingsopgave van gym-/sportzalen. Dit wordt in 2025 in het verlengde van het IHP verder uitgewerkt.
In 2024 is, na afronding van het afstoten van 33 panden in 11 jaar, een extra accent komen te liggen op de interne klantvraag vanuit de verschillende beleidsdomeinen. Mede vanuit de levensloopopbouw van de portefeuille en de daaruit volgende vervangingsvraagstukken/ koppelkansen wordt in 2025 actief gestuurd om te kunnen blijven voldoen aan deze behoefte. Dit met een goed passend aanbod van vastgoed, inclusief de bijbehorende financiële middelen.
- Aanscherpen financieel management vastgoed portefeuille
Transparantie in budgetten en grip op financiële begrotingen en investeringsschema’s zijn de doelen. De beschikbare budgetten voor onderhoud (en verduurzaming) worden jaarlijks besteed (op basis van nut en noodzaak). De betrouwbaarheid van de begrotingen is ten minste 90%. De 10% afwijking wordt veroorzaakt door financiële tegen- of meevallers bij aanbestedingen, de economische situatie of tegenvallers in het onderhoud.
Vanaf 2025 wordt gewerkt aan het invoeren van een onderhoudsvoorziening. Met het instellen van een onderhoudsvoorziening worden vanaf 2025 extreme afwijkingen op onderhoudsuitgaven opgevangen, waarmee de onttrekkingen (en dotaties) aan de onderhoudsreserve worden afgevlakt. Vanaf 2025 wordt ook gestuurd op een planhorizon van 10 jaar op het onderhoud, waardoor de gemiddelde onderhoudsbehoefte jaarlijks lager ligt terwijl het ambitieniveau nagenoeg gelijk blijft. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan een herziening van de binnen- en buitensporttarieven, zodat de kwaliteit en de continuïteit van de exploitatie van de sport kan worden gewaarborgd.
- Gastvrij Parkeren
De afgelopen jaren is verder geïnvesteerd in gastvrij parkeren, door onder andere het uitrollen van kenteken-parkeren en de realisatie van het digitaal loket voor aanvragen van parkeerproducten. Komend jaar wordt verder gewerkt aan gastvrij parkeren door ander andere de realisatie van een OV P+R en fietsenstalling in Spijkenisse. Met de realisatie van het P+R terrein begin 2025 bij het metrostation Spijkenisse Centrum wordt het voor reizigers mogelijk om gratis te parkeren wanneer zij verder reizen met het OV. Ook wordt er een grote fietsenstalling gerealiseerd voor OV-reizigers. Daarnaast worden mogelijkheden voor uitbreiding van de truckparking verder onderzocht in samenwerking met de Provinciale Staten Zuid-Holland.
Verder wordt doorgegaan met het verduurzamen van de parkeergarages door met name de verlichting compleet te vervangen door LED. De doelstelling om een optimale balans te creëren tussen de hoogte van de parkeertarieven en noodzakelijke kostendekking is onverminderd van toepassing.